Click me!!

Followers

All I'm going to do here is share. For all my dear frens... Enjoy reading!!!

Wednesday, December 28, 2011

Posisi tidur dengan selesa ketika mengandung...Jom baca

Bila dh hampir 7 bulan keatas nie..mmg susah nk dapat posisi tidur yang selesa...mengiring ke kiri salah..kekanan pula x kena..telentang rasa sesak..
tinggikan bantal kejap je okay...lepas tuh x selesa balik...
last2 buang semua bantal..tidur tanpa bantal plak..Sebenarnya posisi tidur mana yang yang paling selesa ye...Jom baca info ini

Perut yang membesar ketika hamil memang membuatkan seseorang wanita sukar mencari posisi tidur yang selesa. Oleh itu banyak keluhan tentang sukar tidur didengari daripada wanita hamil. Berikut adalah sedikit panduan buat anda mencari posisi tidur yang selesa.

Trimester 1
Pada awal kehamilan, biasanya perut tidak terlalu besar. Maka tidak menjadi masalah untuk anda tidur dalam apa-apa posisi pun. Ketika usia kandungan di bawah 20 minggu, anda boleh bebas tidur terlentang kerana berat janin tidak menekan pembuluh darah utama yang mengalir dari bahagian bawah tubuh kembali ke jantung.

Trimester 2 dan 3
Ketika ini perut anda sudah membesar. Ketika inilah anda serba salah memilih posisi tidur. Tidur terlentang sama sekali tidak digalakkan kerana ini akan menyebabkan tekanan pada pembuluh darah yang
utama yang mengalir dari bahagian bawah tubuh kembali ke jantung.

Tidur terlentang juga menyebabkan anda terasa sakit di punggung. Posisi tidur yang terbaik adalah sama ada tidur mengiring ke kiri atau ke kanan. Akan tetapi yang laing baik adalah bila anda mengiring sebelah kiri.

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Klik me!