Click me!!

Followers

All I'm going to do here is share. For all my dear frens... Enjoy reading!!!

Sunday, August 2, 2009

Virus H1N1 yang semakin menular...

H1N1? Apa itu H1N1?

Macam xde pendedahan sgt psl benda nie…asyik2 iklan cuci tangan je…
kurang atau i yang tak amik peduli?ntah

It's okay...atleast sedar before telambat kan kan...

Maklumat terbaru berkaitan dengan kes kematian ke-enam

Petikan dr website Kementerian Kesihatan

“Kes adalah seorang budak lelaki berumur 11 tahun yang dimasukkan ke Hospital Sultanah Aminah Johor Bahru pada 29 Julai 2009 dengan symptom demam selama 1 hari. Tiada simptom batuk dan lain-lain tanda-tanda gangguan pernafasan. Semasa dalam rawatan keadaan klinikal pesakit bertambah tenat dan dimasukkan ke unit rawatan rapi pada 30 Julai 2009. Hasil pemeriksaan mendapati pesakit mempunyai jangkitan paru-paru dan myocarditis. Pesakit disahkan mengidap jangkitan influenza A(H1N1) pada jam 11.00 pagi 1 Ogos 2009. Akibat komplikasi jangkitan pesakit disahkan meninggal dunia pada jam 8.30pagi 2 Ogos 2009 semasa dalam rawatan di Unit Rawatan Rapi.

Cepatnye virus nie betindak beberapa hari selepas dikesan dah meragut nyawa. Kesiannya…


“Bagi memastikan rawatan awal dengan antiviral influenza dapat diberikan dengan segera bagi mereka yang berisiko tinggi dan menunjukkan simptom-simptom jangkitan influenza, Kementerian Kesihatan telah membuat ketetapan dengan serta-merta seperti berikut;
a. bahawa semua kes-kes yang mempunyai simptom jangkitan influenza serta mempunyai faktor risiko(mengandung, obesiti, asma, penyakit paru-paru kronik, diabetik dan golong imuniti rendah), hendaklah diberi rawatan antiviral influenza sertamerta tanpa perlu membuat ujian pengesahan influenza A(H1N1). Ini adalah untuk kes-kes yang dikesan dalam masa 48 jam selepas onset.

b. Ujian pengesahan jangkitan influenza hanya perlu untuk kes-kes yang dirawat di hospital.

c. Bagi pelajar sekolah termasuk institusi pengajian tinggi adalah diingatkan bahawa mereka yang bersimptom hendaklah mengelakkan diri daripada menghadiri kelas atau kuliah termasuk aktiviti berkumpulan. Mereka hanya dibenarkan menghadiri aktiviti-aktiviti ini selepas 1 hari bebas simptom jangkitan influenza A(H1N1).

Silalah layari web kementerian kesihatan atau ape2 saje website pasal H1N1. Penting!!

Ish mmg bahaya..
Nak kuar rumah pn risau…
yela rasa mcm kat mana2 ada virus nie…kenala sentiasa alert..
If ade salah satu symptom mcm nie kena kat kita…

"demam, batuk, sakit tekak, sakit badan, pening kepala, sejuk dan kelesuan"

Cepat2 la jumpa doctor….
Beli la mask …tp jgn beli je..kenala pakai terutama kalau
Bejalan2 di khalayak ramai…atau semasa berulang alik naik train…
Atau dimana2 aje la….
Yang penting kebersihan la...kenala jaga kebersihan...
I pn xde lg mask nie…kena beli nih......
Ish selamat ke ek...br angan2 nak menikmati mega sale...

3 comments:

@km@lf@rh@n said...

wahhhh..pesanan daripada Dr Roha.. heheeh

rohamia said...

hehe..tetiba mcm ngeri sbb ramai plak org yg demam n selsema

@km@lf@rh@n said...

itula..just be carefull

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Klik me!