Pastinya nasi ayam penyet kegemaran En.Hub. 1st time buat alhamdulillah menjadi. Tidakla susah mana and leceh mana nak buatnya. Cuma kena perap ayam jela bagi rempah-rempah sebati.
Hasil dari campuran resepi google terhasil lah Nasi Ayam Penyet Real from Bandung. Haha
Simple je kan. Yang penting ayam ngan sambal menjadi. Bila makan memang terangkat. Me kurangkan sikit pedas tu...kalau x mau berasap telinga time makan. Silap2 hangus cuping telinga tu kan. Jangan la ade yg buat perangai time tu...mmg nk menyinga dek kesan pedas teramat. So nk elakkan terjadinya situasi itu so me kurangkan cili kecil pada sambal.
Okay pada sesiapa yg beminat nak buat ayam penyet meh me share resepi. Gerenti jadik sehingga menjilat jari giteww
AYAM PENYET
Seekor ayam potong 8
Ketumbar
Jintan manis
Jintan Putih
Serbuk lada putih
Serbuk Kari Baba's
Serbuk Kunyit Baba's
Halia 1 inchi
Bawang Putih 5 biji
Bawang kecil 4 biji
Minyak untuk menumis (Ketumbar+Jintan manis+Jintan Putih)
Tambahan Mengoreng
Tepung beras tambahan untuk mengoreng ayam
Telur sebijik tambahan untuk menggoreng ayam
Cara-cara : Tumis Ketumbar+Jintan manis+Jintan Putih sehingga naik bau. Kisar bahan-bahan diatas termasuk bahan yang telah ditumis. Lumurkan pada ayam dan perapkan semalaman ataupn 3-4 jam. Lagi lama perap lagi meresap rempah2 pada ayam.
Gorengkan ayam yang telah diperap bersama bahan tambahan. Cara menggoreng spt goreng ayam kentucky.
Baki rempah2 boleh digunakan untuk menggoreng tempe dan tahu
SAMBAL PENYET
Cili Padi 9 biji
Cili Besar 7 biji
Bawang Putih 3 biji
Bawang Besar 1/2 biji
Tomato 1/2 biji
Belacan Bakar
Udang kering/Ikan bilis
Limau nipis
Cara-cara
Gorengkan semua bahan kecuali limau nipis. Bila dh masak and naik bau, angkat dan tumbuk menggunakan lesung batu. Perahkan limau kasturi. Kay siap!! mudahkan
SELAMAT MENCUBA!!
No comments:
Post a Comment