Nampaknya i akhiri 2011 ngan menu ayam grill ngan sos blackpaper..
x sempat nak snap gambar sbb terburu2 pergi ke rumah mertua
x sempat jugak nak buat side dishes..plan konon nak buat wet potato
and salad..
Oleh kerana menu kali ini berjaya dgn sempurna....maka i nak sharela resepi
resepi combination yg i dpt dr tenet
Untuk perap ayam
bawang putih
sedikit halia
sedikit jintan
lemon utk diperah dan di hiris2
madu
sedikit kicap pekat
garam
margerin
rosemary
blackpaper
gravy blackpaper
bawang besar
bawang putih
margerin
stok ayam atau daging
sos tiram
sos tomato
kicap pekat
blackpaper
tepung jagung
Cara-cara
Utk perap ayam
1- Dadu bawang putih masak bersama margerin kemudian masukkan jintan sehingga naik bau. Asingkan seketika
2- Perahkan lemon pada ayam, letakkan halia dan campurkan dengan bawang putih&jintan yang telah digoreng
3- masukkan blackpaper yang telah ditumbuk, sedikit madu & garam dan tutup dengan aluminium foil serta perapkan beberapa jam
4- selepas perap..letakkan dlm pan dan grill kan...letakkan hirisan lemon dan sedikit kicap pekat
gravy blackpaper
1- dadu bawang putih n bawang merah, goreng dengan margerin, masukkan stok ayam
2- setelah mendidih masukkan sos tiram, sos tomato & kicap pekat
3- kemudian masukan blackpaper
4- akhir sekali masukkan tepung jagung yang telah dicairkan dengan sedikit air
Okay siap utk dihidang....hubby balik terkejut..dia ckp terjebak ngan masterchef ke...haha
No comments:
Post a Comment